Aardbevingen in Eindhoven

Japan is getroffen door een aardbeving waar je zeeziek van werd, zowel door de beving als door de tsunami die erop volgde. De beving had een kracht van 8.9 op de schaal van Richter is daarmee Japans zwaarste in 140 jaar. In Nederland konden we de beving alleen met gevoelige instrumenten waarnemen. Aardbevingen komen in Eindhoven niet vaak voor en zijn zeker niet altijd zwaar genoeg om te voelen. Toch trilt de grond hier af en toe.

Op 12 september 1999 was er een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Zestien kilometer onder de grond bij Mariahout was er om 14.33 gerommel. Daar loopt een kleine breuk, de Peelrandbreuk, via het midden Limburg naar Duitsland. Iets noordelijker op die breuk, bij Uden, vonden in 1932 in tien dagen tijd negen kleine aardbevingen plaats. De heftigste had een kracht van 5.0 op de schaal van Richter. In Limburg komen vaker aardbevingen voor. In 1992 schokte de grond bij Roermond met een kracht van 5,8 en dat was in Eindhoven voelbaar. In Limburg richtte die beving veel schade aan.

Eindhoven is twee keer getroffen door een aardbeving met tsunami, weliswaar in andere volgorde dan in Japan, in de zomers van 1994 en 1995. Een tsunami aan muziekliefhebbers zorgen tijdens het festival Dynamo Open Air voor de langste files ooit in Nederland en toen de honderdduizenden metalfans gingen springen, zouden er ongetwijfeld kleine aardbevingen geregistreerd zijn.

(bronnen: KNMI, Kennislink en Dynamo)

Lees ook:Toch nog een schaal voor PSV
Lees ook:MVV speelt gelijk in Eindhoven en is periodekampioen
Lees ook:NOS-archief: De Paus in Eindhoven
Lees ook:Slayer en Megadeth in Klokgebouw
Lees ook:Poll: Shoppen in Eindhoven boeiend?

2 reacties op “Aardbevingen in Eindhoven

  1. truui

    ik heb gelezen dat er een beving gaat komen in roermond,limburg nu in maart

      /  
  2. Arno de Natris

    Waar heb je dat gelezen? Een aardbeving kun je toch niet voorspellen?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.