Commissie-Deetman: Kerk niet voorbereid op klachten

De commissie-Deetman heeft in een personferentie kritiek geuit op de hulpverlening aan slachtoffers van misbruik door de katholieke kerk. Vooral de organisatie van Hulp en Recht, de kerkelijke instelling die hulp zou moeten bieden, moet het ontgelden.

Volgens de commissie was Hulp en Recht totaal niet voorbereid op de stroom aan klachten die de laatste jaren op gang is gekomen. Alleen al voor dit onderzoek zijn meer dan duizend meldingen van misbruik gedaan. Deetman zei in de persconferentie dat de vrijwilligers van de organisatie wel goed te werk zijn gegaan en dat de problemen te zoeken zijn bij het bestuur. De CDA-er benadrukte dat dit onderzoek, in tegenstelling misschien tot onderzoeken binnen de kerk, onafhankelijk is uitgevoerd. Hij riep slachtoffers op toch vooral aangifte te doen.

Onder andere een groep slachtoffers uit Eindhoven drong Den Haag aan op een onderzoek. In oktober stond het internaat Eikenburg van de Broeders van Liefde centraal in een aflevering van Andere Tijden. Slachtoffers van misbruik spraken over hoe zijn behandeld werden door de broeders.

Lees ook:Rijdende Rechter naar Eindhoven
Lees ook:Rijdende Rechter in PSV-Stadion: de beelden
Lees ook:GLOW voorproefje: Catharinakerk
Lees ook:Italiaanse verdachte van mensenhandel opgepakt
Lees ook:Parktheater: ‘Moeite met de schreeuw om cultuur’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.